Filmowa Europa na Widelcu 2019

Europa na Widelcu po raz 11. zgromadzi we Wrocławiu wszystkich miłośników dobrej kuchni.
Od 3 lat jest to impreza nie tylko kulinarna, ale też KULTURALNA, a to za sprawą specjalnych pokaz
ów filmowych, związanych tematycznie z jedzeniem i kulinariami. W tym roku organizatorzy filmowej części programu połączyli wydarzenie z akcją społeczną Menu Wolności.

Tegoroczny festiwal Europa na Widelcu zaplanowano w terminie 29.05-2.06. Będzie to 5 dni święta kuchni i dobrego jedzenia, które organizatorzy planują celebrować w każdy możliwy sposób. Będą więc degustacje, wielki targ na Rynku, spotkania z gośćmi specjalnymi, koncerty, kulinarne seanse filmowe, dyskusje, poczęstunki i inne niebanalne atrakcje.

Filmowa Europa na Widelcu to kulturalna część festiwalu, za organizację której odpowiadają FILMS for FOOD oraz kino Nowe Horyzonty i potrwa 3 dni (31.05 – 02.06). Tegoroczny program rozpocznie pokaz archiwalnych filmów dokumentujących obrady Okrągłego Stołu (w tym film w reżyserii tragicznie zmarłego Piotra Bikonta, współtwórcy festiwalu Europa na Widelcu) oraz Kolacja Wolności w Hotelu Monopol. Zarówno pokaz, jak i kolacja wpisują się w ogólnopolską akcję Menu Wolności organizowaną z okazji 30 rocznicy obrad Okrągłego Stołu. „Celem akcji jest propagowanie wśród wszystkich Polaków idei wspólnego i radosnego świętowania rocznicy wyborów 4 czerwca 1989 roku, które przyniosły Polsce wolność – mówi Lucyna Zembowicz z FILMS for FOOD. Festiwal Europa na widelcu był tym, który zainicjował świętowanie rocznicy 4 czerwca przy stole, dlatego to właśnie tu zorganizujemy pierwsze wydarzenie w ramach akcji Menu Wolności” – dodaje. Kolację Wolności przygotują dotychczasowi szefowie kuchni Hotelu Monopol: Krzysztof Żurek (Hotel Stary Kraków, pierwszy szef kuchni hotelu Monopol), Justyna Słupska-Kartaczowska (jadka Wrocław), Łukasz Budzik (Mennicza Fusion Wrocław) oraz Mariusz Kozak – obecny szef kuchni Hotelu Monopol. Menu Wolności w ich interpretacji będzie polskie, oparte na lokalnych produktach i zainspirowane historią Polski. Wśród serwowanych dań będzie można skosztować np. pączki z serem pleśniowym z Wańczykówki czy consommé z pomidorów.

Gośćmi specjalnymi kolacji oraz całego przeglądu filmowego będą Robert Makłowicz – ambasador i współorganizator festiwalu Europa na Widelcu oraz Katarzyna Bosacka – pomysłodawczyni i jedna z ambasadorek ogólnopolskiej akcji Menu Wolności.

Drugiego dnia festiwalu odbędą się pokazy 3 filmów poświęconych wielkim szefom kuchni oraz wielkim inspiracjom. Widzowie zobaczą historię Flynna McGarry’ego – nastolatka, który szturmem zdobył wymagający świat nowojorskich restauracji, Daniego Garcia – jednego z najsłynniejszych współczesnych hiszpańskich szefów kuchni oraz braci Roca, w filmowym zapisie ich kulinarnej podróży przez Turcję. Tego dnia, w nawiązaniu do filmu „Chef Flynn”, w restauracji Surfer (ul. Legnicka 58r) odbędą się warsztaty kulinarne, na które obowiązują wcześniejsze zapisy.

Trzeci dzień za sprawą 2 projekcji upłynie pod znakiem społeczeństwa i kultury kulinarnej. Pierwszy z nich to „Żniwa” o bardzo niekonwencjonalnej formie. Połączenie dokumentu z elementami fabularyzowanymi, tradycyjną pendżabską muzyką i tańcem daje obraz upokorzenia robotników pracujących na polach uprawnych. „Wino we krwi” to drugi, zaplanowany na ten dzień film. Dynamiczny, nakręcony iPhonem 6 prezentuje Gruzję, ojczyznę wina i fascynujący świat win naturalnych.
W cenie biletu każdego z seansów Filmowej Europie na Widelcu znajdą się nawiązujące do filmów
poczęstunki oraz spotkania z gośćmi specjalnymi. Odbywać się również będą warsztaty kulinarne w towarzystwie masterchefa Mateusza Zielonki w restauracji Surfer.

Jest to inicjatywa łącząca świat sztuki filmowej z kulinariami. W jej ramach odbywają się cykliczne pokazy najlepszych filmów (fabularnych i dokumentalnych) o jedzeniu oraz towarzyszące im spotkania z ekspertami, naukowcami, artystami, dziennikarzami, producentami żywności i kucharzami. Projekcje i dyskusje uzupełniają wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty, akcje kulinarne i działania artystyczne. Ideą twórców FILMS for FOOD jest propagowanie kultury kulinarnej w Polsce. Traktują oni film jako narzędzie edukacji, a jednocześnie nośnik zmian społecznych.

Pokazy odbywać się będą w Kinie Nowe Horyzonty (KNH). W odróżnieniu od zwykłych multipleksów KNH stanowi przestrzeń dla debat, dyskusji i spotkań z twórcami (nie tylko ze świata filmu). Przez wzgląd na rozmaite projekty artystyczne (przeglądy kinematografii z całego świata czy akademie filmowe) zdaje się być najlepszym możliwym miejscem do projekcji obrazów w ramach Filmowej Europy na Widelcu.

Wydarzenie zostało objęte patronatem medialnym: Magazynu Kukbuk, Food Service, Ouichef.pl, Radio RAM, Radio Wrocław, Wrocław.pl, KochamWrocław.pl, Wroclife, OCZY.MAG i Have a bite.

RAMOWY PROGRAM

Piątek pod hasłem Menu Wolności

Pokaz specjalny z udziałem Roberta Makłowicza i Katarzyny Bosackiej

31.05 godz. 18.30

Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-24

Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 8,90 zł

Do kupienia w kinie Nowe Horyzonty i na stronie: www.kinonh.pl

Kolacja Wolności

31.05 godz. 19.30

Hotel MONOPOL, H. Modrzejewskiej 2, Wrocław

Cena biletu (pokaz filmu w sali klubowej hotelu+ kolacja z 4-daniowym menu degustacyjnym wraz z selekcją win i alkoholi, w tym polskich: 290 zł/os.

http://bit.ly/POKAZ_I_KOLACJA_MENU_WOLNOSCI

Sobota pod hasłem „Wielcy szefowie kuchni, wielkie inspiracje”

Kino Nowe Horyzonty sala nr 3, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-24

1.06

Godz. 11.00 Warsztaty w restauracji Surfer (ul. Legnicka 58r). Wstęp: 8,90 zł. Zgłoszenia na adres: surfermagnolia@gmail.com

godz. 16.00 „Chef Flynn

godz. 18.00 „W poszukiwaniu umami”

godz. 20.30 „Bracia Roca na tureckim szlaku”

Niedziela pod hasłem Społeczeństwo i kultura kulinarna”

Kino Nowe Horyzonty sala nr 3, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-24

2.06

Godz. 17.30 „Żniwa”

Godz. 20.00 „Wino we krwi”

Więcej informacji: http://bit.ly/PROGRAM_FILMOWEJ_EUROPY_NA_WIDELCU

 

 

Andrzej Piaseczny w Opolu !


20 lipca 2019 r. BILETY —> https://ticketglobalart.pl/pl/andrzej-piaseczny-e1350.html
Po pełnym wspomnień jubileuszowym roku 2017, w którym Andrzej Piaseczny świętował 25 lat na scenie muzycznej, przyszedł czas na nowy rozdział w jego karierze! Jeden z najpopularniejszych polskich wokalistów nie zwalnia tempa – w międzyczasie pojawił się jego nowy, wyczekiwany krążek! Album „O mnie, o tobie, o nas”, zawierający kompozycje Ani Dąbrowskiej, to płyta nie tylko dojrzała, ale też zaskakująco pogodna. – Tak, jestem uśmiechniętym, szczęśliwym człowiekiem – mówi o sobie wokalista, równocześnie opisując nastrój albumu. Na koncercie w Opolskim Amfiteatrze oczywiście nie zabraknie też znanych i od lat uwielbianych przez publiczność utworów z poprzednich płyt artysty.

Sprzedaż online: https://ticketglobalart.pl/
Sprzedaż stacjonarna w kasach NCPP
Sprzedaż grupowa: Oskar Wojtasik tel. 506 220 707